En sport for alle

Travsport er den ultimate sporten for alle typer idrettsutøvere, uansett fysisk funksjonsnivå. Det er selvsagt en sport som er krevende i forhold til at man må være i god fysisk form og man må kunne trene, men så lenge man kan sitte i vognen og styre hesten så kan man delta. Dette betyr at lamme og bevegelseshemmede kan delta på lik linje med andre.

Det er også personer med andre former for handikapp som kan trene på høyt nivå fordi det er hesten som løper, men de som styrer.

Tenke taktisk

Korrekt trening, god ernæring og god helse er selvsagt helt essensielt for at en hest skal gjøre det bra i løp. Dette grunnarbeidet må man gjøre før hesten setter sine hover på banen. Rytteren, kusken, kommer inn i bildet for alvor når løpet er i gang.

Kuskens hovedmål er å sikre at hesten får alt den trenger for å kunne gjøre sitt beste. De fleste kusker vil derfor gjerne jobbe med bare et par hester om gangen. På denne måten får de et vist personlig forhold til hesten og det er enklere å se hvor mye de kan presse og ikke å banen.

En kusk – flere hester

En profesjonell kusk vil kjøre konkurranser med flere hester fra flere eiere. Kusken må ikke ha inngående kjennskap til hesten for å gjøre det bra og derfor er det enkelt å bruke en god kusk sammen med flere hester.

Samtidig må man sørge for en god og stabil trening, så en hest har vanligvis en kusk som jobber intenst med hesten, sammen med en trener. Denne treningskusken er ofte en kusk som enten er på vei opp i hestesportens verden eller en kusk som vil fortsette å jobbe med hester, uten stress.

Treneren og trenings-kusken skal ha fokus på å få hesten i topp form, mens kusken som kjører vognen under veddeløpet har som mål å få ut all den treningen og alt fokuset i et eksplosiv og fantastisk løp.