Historien bak travsport i Norge

Travsport var opprinnelig kalt kappkjøring med hest og var en sport som alle kunne delta i. Før bilen ble vanlig transportmiddel hadde de fleste en eller flere hester, og folk har i alle år vært glad i å tippe resultatet.

Så enten man var rik eller fattig var travsport en kjærkommen avveksling. I tillegg så kunne man delta selv med egen hest, selvsagt avhengig av hvor god hesten var og om man kunne kjøpe seg inn på banen.

Første organiserte sportsgren

Travsport regnes som den eldste organiserte sportsgrenen i Norge. Allerede i 1832 ble det første organiserte travløpet arrangert. I alle fall det første man kjenner til. Alle kilder peker på at denne type veddeløp ble organisert jevnlig ute på bygde i flere årrekker før dette.

Det Norske Travselskap ble stiftet bare noen tiår senere, i 1875. Så gikk det slag i slag etter hvert som flere og flere fikk øynene opp for denne spennende idretten. Man fikk organisert veddemål knyttet opp mot trav i 1928, i 1982 ble Norsk Rikstoto stiftet. Dermed hadde man lagt basisen som siden er blitt bygget kraftig ut.

Situasjonen i dag

Totalt er det 11 travbaner i Norge som fast arrangerer travløp. Disse banene er spredd over hele landet så travinteresserte kan se løp live. Flere av løpene sendes også direkte på TV og på nett. Så man har muligheten til å få med seg løp over hele landet.

Det er også flere mindre baner hvor kvalifiseringsløp legges opp og ikke minst mange treningsbaner. Slike mindre baner brukes gjerne av talentspeidere og tippere som ønsker å følge en hest eller en avlslinje nøye for å se nærmere på potensialet.

Tallenes tale

Travløp er svært populært og her snakker vi om mye penger og mye innsats. Ser man hele Norge under et så avvikles det daglige travkjøringer, med noen variasjoner fra år til år.

Gjennomsnittlig så blir det årlig arrangert mer enn 4500 løp. I disse løpene så deltar mer enn 5500 hester i disse løpene, og da snakker vi kun om de største konkurransene.

Når det kommer til premier så er det en del variasjoner i hvor mye penger som deles ut i året. Gjennomsnittet per år har ligget på over 180 millioner kr de siste ti årene, med en svak, stigende tendens.

Spill omsetningen vil også variere ettersom det kommer an på hvor mye interesse spillerne har for spillet og hvor mye de satser. Det er i de siste årene blitt lagt opp til at man slår sammen premier i Sverige og Norge for å skape en super-pott. Dette har selvsagt økt spill omsetningen. I 2007 var tallet ca. 3,2 milliarder kroner, og dette tallet har bare økt.

Det er viktig å merke seg at midler fra spill omsetningen går direkte tilbake til hestesport generelt og ikke minst, å bevare hest som en del av norsk kultur og sportsmiljø.

På denne måten så sikrer man fortsatt rekrutering og ikke minst, man sikrer et godt grunnlagt for å ta vare på også eldre hesteraser for fremtidige generasjoner.